O nama

EducationUSA savjetodavni centri u Bosni i Hercegovini, kao dio EducationUSA mreže od preko 450 centara širom svijeta, aktivno promovišu visoko obrazovanje u Sjedinjenim Američkim Državama nudeći tačne, sveobuhvatne i aktualne informacije o obrazovnim institucijama u SAD, kao i upute kvalifikovanim pojedincima-kama kako da što bolje pristupe tim mogućnostima.

Savjetovanje uključuje razne oblasti uključujući odabir visokoškolskih institucija, identificiranje mogućnosti za finansijsku pomoć, razumijevanje procesa apliciranja na koledže i univerzitete, apliciranje za studentsku vizu, pomoć pri prijevodu dokumenata, pripremanje za život u drugoj zemlji, te pomoć pri pronalaženju mogućnosti za zapošljavanje po povratku kući.

EducationUSA savjetnici-e imaju dugogodišnje iskustvo u radu sa učenicima-ama i studentima-icama te veliko znanje o američkim univerzitetima i koledžima, kao i mogućnostima studija na istim.

EducationUSA savjetodavni centri podržani su od strane Vlade Sjedinjenih Američkih Država, te jedini zvanični savjetodavni centri za informisanje o mogućnostima za studiranje u SAD-a. Sve savjetodavne usluge centara su besplatne.

U Bosni i Hercegovini djeluju četiri EducationUSA centra:

EducationUSA centar u Sarajevu počeo je sa radom 2009. godine u okviru American Councils for International Education. Danas je dio US Alumni Asocijacije u BiH. Neke primjere priča učenika koji su radili sa EducationUSA centrom, dobili stipendiju za studij u SAD i ispunili svoj san možete pronaći u dijelu Uspješne priče. EducationUSA savjetnica u Sarajevu je Aleksandra Popović koja je boravila u SAD kao studentica na razmjeni i mnoge savjete može prenijeti iz vlastitog iskustva.

EducationUSA centar u Banja Luci je počeo sa radom 2011. godine u okviru Američkog kutka u Banja Luci. Centar je za kratko vrijeme postao vrlo popularan te trenutno radi sa desetinama učenika-ca i studenata-ica koji žele nastaviti svoj studij u SAD. EducationUSA savjetnica u Banja Luci, Sonja Pržulj, već dugo radi kao direktorica Američkog kutka u Banja Luci i ima jako puno iskustva u radu sa mladim ljudima.

EducationUSA centar u Tuzli je počeo sa radom 2016. godine u okviru Američkog kutka u Tuzli. Ubrzo je postao vrlo popularan, te je u samo godinu dana bio u kontaktu sa skoro 2000 učenika-ca i studenata-ica kroz individualne i grupne konsultacije, webinare, te posjete srednjim školama i univerzitetima u ovoj regiji. EducationUSA savjetnica u Tuzli, Edita Miftari, je alumna Fulbright programa, svoju magistarsku diplomu je stekla na američkom univerzitetu, a ima i dugogodišnje iskustvo u savjetovanju mladih o prilikama za dodatno akademsko i profesionalno usavršavanje.

EducationUSA centar u Mostaru je također počeo sa radom 2016. godine u okviru Američkog kutka u Mostaru.