O nama

EducationUSA savjetodavni centri u Bosni i Hercegovini, kao dio EducationUSA mreže od preko 450 centara širom svijeta, posvećeni su davanju tačnih, nepristranih, iscrpnih, objektivnih informacija o obrazovnim institucijama u Sjedinjenim Američkim Državama. Savjetovanje uključuje razne teme uključujući izabrane institucije, identificiranje mogućnosti za finansijsku pomoć, razumijevanje procesa prijema, apliciranje za studentsku vizu, pomoć pri prijevodu dokumenata, pripremanje za život u drugoj kulturi, te pronalaženje mogućnosti za zapošljavanje po povratku kući. EducationUSA savjetnici imaju dugogodišnje iskustvo u radu sa učenicima i studentima te veliko znanje o američkim univerzitetima i koledžima, kao i mogućnostima studija na istim.

EducationUSA savjetodavni centri podržani su od strane Vlade Sjedinjenih Američkih Država, te jedini zvanični savjetodavni centri za informisanje o mogućnostima studija u SAD-a. Sve savjetodavne usluge centara su besplatne.

U Bosni i Hercegovini trenutno postoje dva EducationUSA centra. EducationUSA centar u Sarajevu počeo je sa radom 2009. godine u okviru American Councils for International Education. Neke primjere priča učenika koji su radili sa EducationUSA centrom, dobili stipendiju za studij u SAD i ispunili svoj san možete pronaći pod Uspješne priče. EducationUSA savjetnica u Sarajevu je Aleksandra Popović koja je i sama bila na studiju u SAD-u kao studentica na razmjeni i mnoge savjete može prenijeti iz vlastitog iskustva.

EducationUSA centar u Banja Luci otvoren je 2011. godine u okviru Američkog kutka. Centar je za kratko vrijeme postao vrlo popularan te trenutno radi sa desetinama učenika i studenata koji žele nastaviti svoj studij u SAD-u. EducationUSA savjetnica u Banja Luci, Sonja Pržulj, već dugo radi kao direktorica Američkog kutka u Banja Luci i ima jako puno iskustva u radu sa mladim ljudima.

EducationUSA BiH također pruža informacije o sljedećim stipendijama finansiranim od strane Vlade Sjedinjenih Ameirčkih Država namijenjenih državljanima Bosne i Hercegovine: Kennedy Lugar Youth Exchange and Study Program (YES), Fulbright Student Program, Fulbright Scholar Program, Fulbright Science and Technology Program, Fulbright Visiting Specialist Program, Hubert H. Humphrey Program itd.