Istražite svoje opcije

Ko je dodiplomski student?

Dodiplomski student u Sjedinjenim Američkim Državama je onaj koji studira na jednom od dva programa visokog obrazovanja – viša škola (associate degree – Diploma koja se dodjeljuje nakon dvogodišnjeg studija; može biti ili konačna ili transfer (prve dvije godine bakaleurata)) ili visoka škola (diploma bachelor’s degree (diploma koja se dodjeljuje nakon otprilike četiri završene godine studija) Viša škola

 • Obično traje dvije godine do završetka
 • Nudi se u dvogodišnjim koledžima poznatim kao više škole (community colleges) ili junior koledži (Institucija visokog obrazovanja koja nudi program associate degree, kao i tehničke i profesionalne programe.)
 • Može se dobiti iz završnog programa (Program više škole koji vodi određenoj karijeri nakon diplomiranja. Primjeri programa uključuju zdravstvene programe, turizam, grafički dizajn i kulinarstvo) ili transfer programa (Program više škole koji omogućava studentu da se prebaci na treću godinu četverogodišnjeg programabakaleurata.)

Saznaj više

Bachelor diploma

1 godina ————- 2. godina ————— 3. godina———– 4. godina freshman Sophomore Junior SeniorDiploma bakaleurata se dodjeljuje nakon dobivanja specificiranog broja kredita (Jedinice koje većina koledža i univerziteta koriste kako bi evidentirali završetak predmeta (sa prolaznim ocjenama )koji su potrebni za akademsku diplomu.)iz glavnog polja studija. Svaki predmet nosi sa sobom određeni broj kredita i svaka institucija ima svoje sopstvene zahtjeve za broj kredita koji je potreban za diplomiranje. Diploma bakaleurata se obično dobiva nakon četiri godine redovnog studija.

DOBRO JE ZNATI
O kredit-satima razmišljajte kao o broju sati koji sedmično boravite u učionicama. Većina dodiplomskih studenata uzima 15 kredit sati kao redovni student.

Predmeti u okviru diplomskog programa mogu biti podijeljeni na četiri vrste: Osnovni predmeti – Daju osnovu diplomskog programa i zahtijevaju se od svih studenata koji žele da završe dodiplomski studij. Glavni predmeti – Studentovo polje koncentracije. Predmeti glavnog polja studija čine 25-50% ukupnog broja predmeta potrebnih za dobijanje diplome. Većina studenata studiraju samo jedan glavni predmet, međutim neki imaju i duple studije. Drugostepeni predmeti – Sekundarno polje koncentracije studenta. Studenti koji odluče da će imati drugostepeni studij obično završe oko pet predmeta u tom drugom polju studija. Izborni predmeti – Predmeti koji se mogu izabrati iz bilo kojeg polja studija. Izborni predmeti daju studentima mogućnost da istraže druge teme ili predmete koji ih interesuju. Akademska godina se malo razlikuje za svaki koledž ili univerzitet. Obično traje od kraja augusta /početka septembra do maja i podijeljena je u dva semestra. Šest do osam sedmica ljetnog semestra se može ponuditi studentima kako bi:

 • brže završili dodiplomski program
 • smanjili svoje opterećenje predmetima tokom redovnih semestara
 • ponovno slušali predmete koje nisu uspješno završili tokom redovnih semestara.

„U Sjedinjenim Američkim Državama imate mogućnost da prilagodite svoj obrazovnih program sebi. Ova fleksibilnost nije dostupna na drugim mjestima.“ 
Student iz Libije

Da li ste razmišljali o tome što je najvažnije za vas? Kako bi vam pomogli da se odlučite, postavite sebi pitanja navedena u Definirajte svoje prioritete

Dodiplomsko obrazovanje u SAD

Dodiplomsko obrazovanje u SAD je zasnovano na konceptu liberalnih umjetnosti i nauka (Akademski studiji predmeta iz humanističkih nauka, društvenih nauka i fizičkih nauka sa ciljem razvijanja verbalnih, pismenih te vještina rasuđivanja studenta). Možete studirati predmete iz raznih oblasti u dodatku vašem glavnom(Polje koncentracije studenta) polju studija.

DOBRO JE ZNATI
U Sjedinjenim Američkim Državama riješ škola se koristi ponekad umjesto koledž ili univerzitet.

U učionicama u SAD se jako naglašava kritičko razmišljanje. Studenti zapravo razmišljaju koristeći se svojom vizijom svijeta, umjesto da samo reproduciraju materijal.“
Student iz Kazahstana

Saznajte više o višoj školi i junior koledžima 

 

Definirajte svoje prioritete

Ako biste željeli da odgovorite na ova pitanja kasnije, preuzmite i spasite ili odštampajte ovaj dokumentkao Word ili PDF dokument.

 

Istražite i suzite svoje opcije

„Studenti iz različitih podneblja će biti vrlo zadovoljni sa raznolikošću koledža i univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama.“
Student iz Egipta

Nakon što definirate svoje prioritete i identificirate faktore koje su vam najznačajniji, iskoristite druge resurse kako bi suzili svoje opcije. Pogledajte web stranice koledža i univerziteta. Skoro svaki koledž i univerzitet u Sjedinjenim Američkim Državama ima web stranicu sa detaljnim informacijama o programima, aplikacijskoj proceduri, akademskim odsjecima, objektima na kampusu i drugim temama. Često, možete pronaći kopiju kataloga predmeta kojeg možete pročitati online ili preuzeti kako biste pročitali kasnije.

„Pošaljite email studentima iz vaše domovine kako biste saznali kakvo je njihovo iskustvo u određenoj školi.“
Student informatike iz Rusije

Koristite pretraživače.Nezavisne web stranice vam omogućavaju da tražite institucije po predmetu kojeg želite studirati, geografskoj preferenci, ili po nekim drugim kriterijima koje odredite.

Za više pretraživača pogledajte ovaj link Posjetite sajmove obrazovanja. Ako ne možete posjetiti SAD, koledži i univerziteti mogu doći posjetiti vas. Razgovarajte sa svojim EducationUSA savjetnikom o budućim sajmovima visokog obrazovanja (link na sajmovi) ili drugim mogućnostima koje ćete imati da se upoznate sa službenicima za prijem lice u lice. Posjetite svoj najbliži EducationUSA savjetodavni centar. EducationUSA savjetnici rade u više od 400 savjetodavnih centara u 170 zemalja. Kontaktirajte savjetnika danas kako biste saznali više o tome kako pristupiti obrazovnim mogućnostima u Sjedinjenim Američkim Državama.

„Teško je precijeniti pomoć i podršku koju sam dobila od EducationUSA savjetodavnog centra. Centar je bio moj prvi i primarni izvor informacija o američkom obrazovnom sistemu. Knjige, magazini i internet pristup u centru su bili vrlo korisni i njegovo osoblje mi je vrlo mnogo pomoglo u postizanju mojih ciljeva.“
Student ekonomije iz Gane

DOBRO JE ZNATI
Počnite sa svojim istraživanjem rano – mnogo obrazovnih sajmova se dešavaju u proljeće ili jesen godinu dana prije nego što namjeravate da počnete studij.

 

Identificirajte vrste i izvore finansijske pomoći

Nakon što se definirali svoje prioritete i identificirali faktore koji su vam najvažniji, iskoristite druge resurse kako biste suzili svoj izbor.

DOBRO JE ZNATI
Počnite rano da radite sa EducationUSA savjetnikom na svom procesu planiranja finansiranja kako biste imali jaku aplikaciju.

Kakva je razlika između stipendije i finansijske pomoći?

 • Stipendija je finansijski poklon, koji može imati oblik odbijanja školarine i/ili naknada. Ova pomoć na osnovu zasluga je zasnovana na vašem uspjehu u određenoj oblasti; na primjer, izvrstan akademski uspjeh, poseban sportski ili umjetnički talent, rad u zajednici ili vještine rukovođenja. Da li ste student sportaš koji bih želio da sazna više o sportskim stipendijama?
 • Finansijska pomoć je opći termin koji uključuje sve vrste finansiranja, zajmova programe rada uz studij koji se nude studentima kako bi im se pomoglo da plate školarinu, naknade i životne troškove. Ova pomoć na osnovu potrebe je zasnovana na finansijskoj potrebi studenta, kao što je prikazana putem prihoda porodice, imovine i drugih faktora.

„Zbog svoje stipendije, mogu da se fokusiram na svoj studij i ciljeve koje imam vezane za karijeru, a ne na to kako ću platiti školovanje.“
Dodiplomski student iz Ekvadora

Mogu li dobiti posao na kampusu koji bi mi pomogao da pokrijem obrazovne troškove?Trenutne regulative SAD imigracijskog ureda dozvoljavaju međunarodnim studentima da rade do 20 sati sedmično na kampusu tokom prve godine studija. Poslovi na kampusu mogu uključivati rad u kafeteriji, knjižari, biblioteci ili nekom klubu, ili u okviru administrativnih ureda institucije.

DOBRO JE ZNATI
Vjerovatno nećete zaraditi dovoljno radeći posao na kampusu kako biste platili vaše veće izdatke, kao što je školarina ili smještaj. Međutim, ako radite 10 do 15 sati sedmično možete dovoljno zaraditi da platite knjige, odjeću ili lične troškove. Ovaj prihod se takođe ne može koristiti kao izvor prihoda za bilo kakve službene finansijske izjave.

Nakon prve godine studija, možete aplicirati za posao rezidentnog asistenta (RA) u spavaonici na kampusu. RA služi kao prva tačka kontakta za studente kojima je potrebna pomoć ili imaju pitanja o životu na kampusu. Za uzvrat, RA prima besplatan smještaj i ponekad malu platu i/ili obroke. Po trenutnim regulativama u SAD, nakon vaše prve godine studija, možete aplicirati za dozvolu da radite van kampusa do 20 sati sedmično. Međutim, morate uzeti u obzir da ne postoji garancija da će vam ovaj zahtjev biti odobren.

DOBRO JE ZNATI
Uvijek se trebate konsultirati sa svojim savjetnikom za međunarodne studente prije razmatranja bilo kojeg oblika zaposlenja.

„Rad na kampusu je jedan način da platite za dio vaših troškova.“ Student iz El Salvadora Gdje možete pronaći više informacija o mogućnostima finansijske pomoći? Opći resursi za finansiranje

Zajmovi za međunarodne studente

Finansiranje za dodiplomce

Stipendije za dodiplomce

Sportske stipendije

 

Napravite kratku listu vaših top opcija

Koliko biste institucija trebali razmatrati?

 • Ako imate ideju na koje ćete tačno koledže ili univerzitete aplicirati, posjetite web stranice samo tih institucija kako bi saznali više o njima.
 • Možete izabrati da pronađete informacije o 10 do 20 koledža ili univerziteta koji ispunjavaju vaše potrebe. Onda možete suziti svoju listu jednom kada ste napravili dodatno istraživanje o svakom od njih.

DOBRO JE ZNATI
Većina studenata samo aplicira na između tri i sedam institucija zbog rada i troškova koji su uključeni u podnošenje dobre aplikacije.

Kako možete saznati više informacija o određenoj instituciji?

 • Provjerite web stranice koledža i univerziteta. Mnogi američki koledži i univerziteti imaju svoje katalog predmeta online. Koristite lokalne resurse. Kontaktirajte svoj najbliži EducationUSA savjetodavni centar i potražite pomoć. EducationUSA savjetnik će možda biti u mogućnosti da vas uputi na osobu koja je završila koledž koji vas zanima.
 • Uradite dodatnu zadaću. Koristite društvene medije i otiđite na virtualne ture američkih kampusa kako bi saznali još više. Ako je moguće, posjetite lično kampus kako biste dobili najbolji osjećaj vezan za atmosferu i lokaciju.
 • Pošaljite email. Trebate kontaktirati predstavnike ureda za prijem direktno isključivo da postavite konkretna pitanja koja nisu odgovorena na web stranici institucije.

DOBRO JE ZNATI
Počnite gledati web stranice individualnih koledža ili univerziteta oko 12 mjeseci prije nego što planirate upisati. Uvijek pitajte samo konkretna pitanja i nemojte pitati ništa što možete pronaći i pročitati na web stranici institucije.

„Posjeta školi o kojoj razmišljate jako puno pomaže – bez obzira da li je tokom godine na razmjeni, turističkom putovanju ili sportskom takmičenju.“
Student pozorišnih umjetnosti iz Finske

 

Pripremite se za standardne testove

Kao dio aplikacijskog procesa, većina dodiplomskih programa zahtijevaju rezultate jednog ili više standardnih SAD testova. Vaši rezultati testove, akademski uspjeh, i drugi faktori se koriste kako bi se predvidjelo kakav ćete postići uspjeh kao univerzitetski student. Rezultati testova su jedan način poređenja studenata iz Sjedinjenih Američkih Država i međunarodnih studenata iz različitih obrazovnih sistema.

„Budite sigurni da ste dobro pripremljeni za standardne testove koje morate polagati.“
Student umjetnosti iz Kine

DOBRO JE ZNATI
Rezultati standardnih testova su samo jedan dio aplikacije – samo dobri rezultati testova vam ne garantuju prijem. Ne zahtijevaju svi američki koledži i univerziteti da međunarodni studenti polažu standardne testove. Napravite sebi plan, izaberite institucije i pronađite koji se testovi zahtijevaju.

Testovi engleskog jezika

 • Mogućnost komunikacije na engleskom je osnovni zahtjev za uspješan studij u SAD. Ako engleski nije vaš maternji jezik, američki univerziteti i koledži će od vas tražiti da polažete test poznavanja engleskog jezika prije prijema.
 • Osobe sa posebnim potrebama mogu saznati više o tome kako da zahtijevaju prilagođavanje testa engleskog jezika koje vezano za njihovu posebnu potrebu na Mobility International USA.
 • Ako niste državljanin SAD i engleski vam nije maternji jezik ali ste pohađali školu na engleskom jeziku tokom većine svog školovanja, možda možete biti izuzeti iz zahtjeva za polaganje testa engleskog jezika. Ovu odluku donosi ured za prijem na koledžu ili univerzitetu, i obično se navodi na dijelu web stranice za međunarodne studente.
 • Najčešći testovi engleskog jezika su TOEFL, IELTS i PTE.

Više

DOBRO JE ZNATI
Možete biti uvjetno primljeni pod pretpostavkom da ćete pohađati časove engleskog jezika na instituciji prije početka vašeg diplomskog programa. Uzmite sebi dovoljno vremena da razgovarate sa institucijama u SAD o ovom pitanju. Američki koledži i univerziteti vjerovatno neće prihvatiti vaše ocjene iz srednje škole iz engleskog jezika kao dokaz o vašem znanju.

Prijemni testovi

 • Tri glavna testa igraju ulogu u prijemu- SAT reasoning test, SAT subject tests i ACT.
 • Većina koledža i univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama zahtijeva SAT ili ACT za prijem. Ne zaboravite, zahtjevi vezani za aplikaciju se razlikuju, tako da morate biti sigurni koji test ili koje testove morate polagati za institucije na koje planirate aplicirati.

DOBRO JE ZNATI
Nacionalni centar za pravedno i otvoreno testiranje navodi četverogodišnje koledže i univerzitete koji stavljaju manji naglasak na standardne testove u donošenju odluka o prijemu.

DOBRO JE ZNATI
Većina kataloga koledža i univerziteta i materijali za prijem navode prosječne rezultate testova za svaku instituciju.

Koji je test pravi za vas? Prije svega, saznajte koji test zahtijevaju škole na koje planirate aplicirati. Ako prihvaćaju i SAT i ACT testove, onda možete izabrati koji test želite polagati. Pokušajte polagati SAT test za vježbu i ACT test za vježbu i uporedite svoje rezultate koristeći ovu tabelu. Onda možete planirati da polažete test iz kojeg dobijete najbolje rezultate.

DOBRO JE ZNATI
Registrirajte se rano i planirajte da polažete prijemne testove najmanje 12 mjeseci prije dana kada planirate započeti svoj studij u SAD.

Više

false, 'theme_location' => 'secondary', 'menu' => 'Bottom Menu' ) ); ?>