Pratite proces aplikacije za vizu korak po korak

Program za studente i posjetioce na razmjeni (SEVP) je program u okviru SAD inačice Ministarstva sigurnosti koju upravlja Informacijskih sistemom za studente i posjetioce na razmjeni (SEVIS). SEVIS je internetski sistem koji vodi evidencije o stranim studentima i posjetiocima na razmjeni prije i tokom njihovog boravka u Sjedinjenim Američkim Državama.

Budite sigurni da poznajete kako teče proces dobijanja studentske vize. Pratite proces i uključite se ako imate bilo kakvih pitanja.“
Student iz Argentine


KORAK 1
: Primite svoj certifikat o podobnosti za neimigrantski studentski status: ili formular I-20 (za F ili M vizu) ili formular DS-2019 (za J vizu).

 • Kako bi aplicirali za vizu, morate prije svega primiti ili formular I-20 ili DS- 2019. Akademska institucija u SAD ili sponzor programa će vam dati prikladan formular nakon što ste:
    • Primljeni na SEVP odobrenu instituciju ili primljeni u program razmjene
    • Dali dokaz da možete ispuniti sve troškove programa
 • Akademske institucije koje vas prime će vam poslati formular I-20 (za F ili M vizu) ili formular DS 2019 (za J vizu) u zavisnosti od vize koja odgovara vašem studijskom statusu.

DOBRO JE ZNATI
Jednom kada ste primili potrebnu dokumentaciju, možete zakazati intervju u SAD ambasadi ili konzulatu. Čak i ako one namjeravate da počnete sa svojim programom još nekoliko mjeseci, najbolje je aplicirati što je ranije moguće. Vaša viza može biti izdana do 120 dana prije vašeg dolaska u Sjedinjene Američke Države.


KORAK 2
: Platite SEVIS naknadu


KORAK 3
: Zakažite vaš intervju i aplicirajte za vizu

 • Pogledajte website za neimigrantske SAD vize kako biste popunili zahtijevane aplikacijske formulare
 • Najbolja praksa je da se osigurate da će vam pasoš vrijediti još najmanje šest mjeseci poslije kraja vašeg studija u SAD i da je vaše ime tačno napisano i isto na svim dokumentima.
 • Budite sigurni da imate svoj formular I-20 ili DS- 2019 i vaš SEVIS potvrdu o plaćanju
 • Potvrdite da imate potrebne dokumente i zakažite svoj intervju za vizu prateći upustva na web stranici vaše najbliže američke ambasade ili konzulata.
 • Tokom intervjua, budite pripremljeni da odgovorite na pitanja vezana za veze sa vašom domovinom, vašim znanjem engleskog jezika, vaše akademsko iskustvo, program u Sjedinjenim Državama na koji ste primljeni i dokaze o vašoj finansijskoj sposobnosti. 

DOBRO JE ZNATI
Svako neslaganje može usporiti ili odgoditi izdavanje vaše vize. 

DOBRO JE ZNATI
Zakazivanje intervjua za vizu se vrši online ili putem telefona u većini SAD ambasada ili konzulata.

Razgovarajte sa svojim EducationUSA savjetnikom koji vam može pomoći da razumijete što je sve potrebno za vizu, pripremite se za intervju za vizu ili vam odgovoriti na druga pitanja vezana za proces dobijanja studentske vize. Vaši odgovori na pitanja koja ste si postavili u Koraku 1: Istražite svoje opcije će vam takođe pomoći u pripremi za vaš intervju za vizu.

„Kako biste se pripremili za intervju, budite mirni i imajte sve dokumente organizirane.“
Student iz Etiopije

false, 'theme_location' => 'secondary', 'menu' => 'Bottom Menu' ) ); ?>