Napravite putne aranžmane i otputujte za Sjedinjene Američke Države

Prije nego što napravite putni aranžman, neka vam vaš savjetnik za međunarodne studente potvrdi kada vas očekuje da stignete na kampus.

DOBRO JE ZNATI
Ne trebate početi praviti rezervacije za put prije nego što dobijete vašu američku vizu. Nije vam dozvoljen ulazak u Sjedinjene Američke Države ranije od 30 dana prije datuma početka programa koji je naveden na vašem I-20 ili DS-2019.
Budite sigurni da znate kako ćete doći od aerodroma do vašeg koledža ili univerziteta.

Zbog toga što nastavno i drugo osoblje posveti dosta vremena da upoznaju studente, ubrzo ćete se osjećati kao kod kuće u toj zajednici u SAD.“
Student iz Norveške 

Dolazak na kampus
Jednom kada stignete na kampus, trebate se javiti u ured koji je odgovoran za pomoć međunarodnim studentima. Korisno je ponijeti svoj pasoš i druge imigracijske dokumente sa vama tokom vaše prve posjete.

DOBRO JE ZNATI
Vaš savjetnik za međunarodne studente je vaš prijatelj! Budite u bliskom kontaktu sa ovom osobom tokom vašeg univerzitetskog iskustva kako bi vam pomogla oko pitanja vezanih za vizu, prilagođavanja životu u SAD i bilo čega drugog što vam bude potrebno.

Dodatno, možete napraviti planove da:

  • Dobijete zdravstveno osiguranje. Ovo osiguranje vam omogućava pokrivanje za zdravstvenu njegu. Sjedinjene Američke Države nemaju državni medicinski plan za zdravstveno osiguranje koji pokriva čivatu populaciju. Većina ljudi imaju privatno zdravstveno osiguranje.
  • Pohađajte orijentaciju na kampusu. Svi koledži i univerziteti u SAD nude novim studentima orijentacijske programe koji olakšavaju vaš prelazak u novo mjesto. Ovakvi programi vam omogućavaju da upoznate nove studente, primite informacije o imigracijskim regulativama, naučite više o očekivanjima institucije, upoznate kampus i zajednicu, razgovarate sa profesorima i akademskim savjetnicima i registrirate se za predmete.
  • Uselite se u svoj smještaj. Većina američkih koledža i univerziteta daje studentima opcija da žive u rezidentnim domovima ili spavaonicama. To je izvrsna prilika za upoznavanje američkih studenata i sticanje novih prijatelja. U zavisnosti od regulativa vaše institucije i vašeg budžeta, možete biti u mogućnosti da živite i van kampusa. Jedna opcija koju možete istražiti je život sa porodicom u zajednici. 

DOBRO JE ZNATI
Tražite od svog savjetnika za međunarodne studente specifične informacije vezane za zdravstveno osiguranje na koledžu ili univerzitetu kojeg ćete pohađati. Skoro svi međunarodni studenti kupuju zdravstveno osiguranje putem svojih univerziteta.
Studenti sa posebnim potrebama mogu pogledati web stranicu Mobility International USA za više informacija o resursima u SAD.

Orijentacija na kampusu vam daje priliku da se upoznate sa mnogim drugim studentima i da sklopite prijateljstva. Shvatiti ćete da niste sami.“
Student iz Indije

Za kratak uvid u život na američkom kampusu pogledajte:
EdUSA Connects sesija- Kultura američkog kampusa  Pogledajte

EdUSA Connects sesija – Život na kampusu: community colleges Pogledajte

EdUSA Connects sesija – Život na kampusu: Koledži humanističkih nauka Pogledajte

EdUSA Connects sesija – Život na kampusu: Veliki univerzitet Pogledajte 

„Prije nego što sam krenuo za SAD, znao sa da ću kao student prve godine morati da živim  u univerzitetskoj spavaonici i da dijelim sobu. U početku mi je bilo čudno da dijelim svoju sobu sa drugom osobom, ali sam se ubrzo naviknuo na to. Moj cimer i ja smo na kraju postali dobri prijatelji.“ Student iz Švedske

DOBRO JE ZNATI
Smještaj van kampusa može tražiti veća finansijska sredstva za naknade kao što je sigurnosni depozit ili priključak struje.